20151223_094845
Необходими са ви два еклерови блата, лек домашен крем и  плодове за аранжиране.
За блатовете:
250 мл вода
80 г масло
150 г брашно
на върха на чаена лъжичка сол
на върха на чаена лъжичка захар
4 яйца
 Кипнете в тенджерка водата, маслото, захарта и солта. Сипете наведнъж брашното и бъркайте енергично докато получите гладка и мека топка тесто. Оставете го за 15 минути да се охлади и прибавете едно по едно яйцата като бъркате с тел за бъркане или миксер (ползвайте само бъркалките за тежки теста).
За крема:
Литър пълномаслено мляко
6 яйца
1 с.л. брашно
1 шушулка ванилия
150 гр. пудра захар
50 гр. кристална захар
Слагаме млякото с, ванилията и кристалната захар на котлона да заври. Отделяме жълтъците и белтъците. Разбиваме много добре жълтъците, същото правим и с пудрата захар и белтъците  – на сняг. Махаме млякото от котлона и го оставяме да си „почине“, после на тънка струйка добавяме жълтъците и връщаме на огъня. Бъркаме до сгъстяване и добавеме бавно брашното.
Когато се сгъсти сваляме от котлона  и оставяме сместа да поизстине. Внимателно смесваме с шпатула млечния крем и белтъците на сняг.
В поднос мажете малко крем, за да фиксирате блата, после редим ред блат, ред крем /понеже еклоровото тесто не се изпича равномерно, блатът ви ще е с кухини, които също може да запълните с крем/. Завършете с крем и аранжирайте с пловове и ядки – малини, филирани и бланширани бадеми, кокос, може да добавите боровинки и ягоди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *