20151220_191722
Тук има  три вида банички. Със сушени домати, и каперси, със спанак, краве сирене и пармезан, и само със краве сирене и пармезан. Корите са пълнозърнести, печени на сач.
  • За базовата смес:

6 яйца /за предпочитане домашни или от свободни кокошки/,

1 кофичка кисело мляко  /използвам Боженци или Маджаров / с 1 ч.л. сода
300 гр. краве сирене Маджаров,
Разделяме тази смес на на три равни части:
  • За баничките със сушени домати:

100 – 150 гр. сушени домати /със мазнината от тях/
2-3 с.л. каперси
пресен босилек /по желание/
риган
Разстиламе една кора, мажем я със сместа от яйца и сирене и поръсваме отгоре нарязани на ситно домати, каперси и билки. Завиваме на руло и режем на пурички. Отгоре може да напръскате със зехтин и да поръсите подправки.
  • За баничките със спанак:

2 шепи пресен спанак, измит и накъсан на малки парченца;

100 гр пармезан /няма значение дали парче или настърган/,
По същия начин разстиламе кора и полагаме от базовата смес. Поръсваме от спанака и пармезана, завиваме на руло и режем. Може да намажете пуричките с яйце и да поръсите с пармезан.
  • За баничките с краве сирене и пармезан: 

50 – 70 гр. пармезан

Тук върху разстелената и намазана със смес кора поръсваме пармезан. Може да експериментирате като добавяте различни съставки – месо, сирена, зеленчуци, билки и т.н.

Печем в 10-15 мин в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Правим това докато използваме всички кори, или достигнем желаният брой банички. Със сигурност ще впечатлите семейството, приятелите и гостите си с тази алтернатива на любимата традиционна баница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *