14895565_1223003381053416_579250476_o

Време за приготвяне: 40 мин

Брой порции: 8

Необходими продукти: 

4 бр яйца  размер L от свободни кокошки

300 гр. захар

100 гр. брашно

щипка сол

1 бр ванилова есенция (8 мл)

400 гр. сини изчистени сини сливи

20 гр. масло (1 с.л.)

Начин на приготвяне: 

Маслото се загрява на тиган, в който се добавят сините сливи, поръсени със 100 гр. захар. Готвят се докато течността се редуцира напълно.

Разделяме внимателно белтъците и жълтъците, като към жълтъците добавяме захарта и бъркаме до пълното и разтваряне,  след което добавяме пресятото брашно и ваниловата есенция и отново бъркаме до получаването на хумогенна смес. Белтъците разбиваме на сняг със солта и вниматено, с помощта на дървена лъжица, ги добавяме към жълтъчната смес, като внимаваме обемът им да не спада.

Можете да изберете дали да изпечете суфлето в индивидуални формички, или в една тавичка (както съм направила аз), но което и да изберете, първо трябва да намаслите дъното и страните на съда и да ги поръсите равномерно с филм брашно. На дъното на съда се слагат сливи, а отгоре се слага от сместа, като е важно да споменем, че формата се пълни приблизително до половината, максимум на 2/3.

Суфлето се пече за в загрята фурна, за  15 мин, на 220 градуса.*

*това е при използването на индивидуални формички. При ползването на голям съд, суфлето се пече  5 мин, повече.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *