15409936_1268677103152710_33890344_o

Време за приготвяне: 40 мин

Необходими продукти:

400 гр. брашно

200 гр студено масло на кубчета

1 ч.л. сол

2 цели яйца

1 жълтък

Начин на приготвяне:

Размесете солта с брашното и кубчетата масло, докато получите маслени трохи. Добавете яйцата и жълтъка и месете докато получите гладко тесто, което не лепне – текстурата много наподобява пластелин. Сложете тестото в торбичка или го покрийте със свежо фолио, и го приберете в хладилник за 15 минути да стегне. Важно при масленото тесто е да не се меси много, за да не се освободи глутена, и да остане пръхкаво. Разточете тестото върху набрашнена повърхност, нека дебелината на тестото е 3-4 см.

С готовото тесто можете да правите всичко – тартове, кишове, соленки. Аз направих киш 4 сирена. В този случай полагате лист тесто във форма за киш и печете в загрята фурна,  12 – 15 минути на 170 градуса. ( до порозовяване) Кошничката се оставя да изстине. Плънката, която направих е от:

2 яйца,

100 мл. сметана масленост 35,1 %,

50 гр. синьо сирене,

1 с.л. настърган пармезан

50 гр. кашкавал на кубчета

50 гр. саламурено сирене

Киша се пече 40 минути на 160 – 170 градуса.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *