Тарт със зеленчуци

От това тесто при мен се получава или един блат за тавичка с диаметър 30 см или 12 малки блата за формички с диаметър около 6-7 см. Дебелината е стандартна, 5-7 мм.

Необходими продукти:

250 г брашно
125 г краве масло (студено, нарязано на кубчета)
1 голямо яйце от свободно отглеждани кокошки
½ ч. л. сол
1–2 с. л. студена вода

за плънката:

половин тиквичка

2-3 бр гъби

половин червена чушка

3 жълтъка

100 мл животинска сметана 35% масленост

1 ч.л сух босилек

1/2 ч.л. сол

 

 

Начин на приготвяне:

Пресявам брашното в купа и го  обърквам със солта. Добавям кубчетата масло и започвам да стривам, така че брашното да абсорбира маслото и да се получат маслени трохи. Добавям яйцето и водата и меся докато се получи еластично, по-скоро твърдо, но лесно за моделиране тесто. Цялата процедура трае около 10 минути.  Оформям тестото на топка, покривам го със свежо фолио и го прибирам в хладилника за 15-20 минути, за да отпочине. През това време разчиствам плота и го освобождавам за предстоящото разточване. Приготвям си точилка, моята е дървена и тънка, но всяка с  дължина повече от 30 см ще ви свърши работа. Случвало ми се е да нямам точилка – използвах идеално цилиндрична бутилка от вино (почистена разбира се).

Набрашнявам плота и точилката и изкарвам тестото от хладилника. Започвам да разточвам на посоки, докато получа кръгъл блат с дебелина 7 мм. Взимам формата за тарт (или в каквото съм избрала да пека) и поставям внимателно блата. Правя малки дупчици с вилица по целия блат, за да може да се изпарява равномерно влагата и да предотвратя неравномерно набухване.

Пека в предварително загряла фурна на 220 градуса за 17-18 минути. Блата трябва да е приятно запечен, леко розов.

Разбивам жълтъците в сметаната, добавям солта и босилека. После режа на филийки зеленчуците и ги овалвам в сместа. Подреждам ги в изпечения блат и заливам с отаналата течна част от сместа. Пека тарта  30 минути във фирна на 180 градуса.